YAZARLAR
UÇTUK MU, UÇMADIK MI?
05.02.2024
Muhtemelen bilirsiniz..
Almanya merkezli AirHelp isimli bir kuruluş var.
Dünyanın en büyük havayolu yolcu hakları kuruluşu olan AirHelp, uçuş kesintileri veya iptallerinde yolcu haklarını destekleyerek, havayolu şirketlerinden haklarını almasına yardım etmesiyle biliniyor.
Açık konuşmak gerekirse yetenekleri nedeniyle havayolu şirketlerinin sevmediği bir kuruluş olarak tanınıyor.
Ayrıca, uyanık yolcuların tuzağına düşmemesiyle de biliniyor.
Bu arkadaşların yaptığı araştırmaya göre 2023 yılında Türkiye’de havayoluyla seyahat edenlerin sadece yüzde 62,61’i planlanan zamanda uçuşlarını gerçekleştirebilmiş.
2023’de gerçekleşen 379 bin 191 uçuşta toplam yolcu sayısı 58 milyon 14 bin 201 kişi oldu.
Bu yolcular arasında 62,61’i zamanında uçarken, yüzde 37,39’unun uçuşu aksamış durumda.
AirHelp’in 2023 Türkiye değerlendirmesindeki diğer analize göreyse 379 bin 191 uçuştan sadece yüzde 62,84’ü zamanında kalkarken, yüzde 37,16’sı rötar yedi veya iptal edildi.
Yıl boyunca en fazla yolcu 6 milyon 536 bin 944 ile Temmuz ayında taşınmış. Bu rekor yolcu sayısının sadece yüzde 55’inin uçağı zamanında kalkmış.
Doğal olarak en fazla uçuşta Temmuz ayında 40 bin 620 uçuşla gerçekleşirken bu uçuşlarında yüzde 45,08’i aksamış.
2023’ün Aralık ayında 18 bin 235 ile yılın en düşük uçuşu gerçekleşmiş.
Araştırma tarifeli uçuşlar arasında yapıldığından Türkiye’de en çok uçulan üç havayolu THY, Pegasus ve SunExpress var.
Havayolları arasında THY’nin yıl boyu aksayan uçuş oranı yüzde 39,64, Pegasus’un yüzde 32,4 ve SunExpress’in yüzde 27,81 olmuş.
Türkiye’den kalkış noktalarına göre en fazla aksayan uçuş rotalarıysa Kuzey Amerika, Güney Afrika ve Güney Asya ile THY hatlarında gerçekleşmiş.
AirHelp’in araştırmasında bana en çarpıcı gelense 2023 yılında en fazla yolcunun uçtuğu hat oldu.
Açıkçası hiç bilmiyordum, şimdi sıkı durun, bu hat 963 bin 418 yolcuyla Sabiha Gökçen Havalimanı ile Antalya arasında yaşanmış.
2023 yılının Türkiye’de en yoğun hattı olarak kayıtlara geçen bu hatta yolcuların yüzde 49,8’inin uçuşu aksamış.
En yoğun uçuşta ikinci sırada ipi bu defada 943 bin 417 yolcuyla aynı hattın dönüşü olan Antalya Havalimanı ile Sabiha Gökçen göğüslemiş.
Gelelim 2023’ün en yoğun 3’ncü hattına..
Bu hat ise 809 bin 771 yolcuyla İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile İstanbul Havalimanı arasında yaşanmış.
Bu iğne deliğinden geçirilerek hazırlanan rapora göre Türkiye en fazla iç hat uçuşunu İstanbul Sabiha Gökçen-Antalya Havalimanı hattında yaşarken, ikinci Sırada İzmir Adnan Menderes ile İstanbul Havalimanı arasında gerçekleşiyor.
Şimdi niye bu denli ayrıntıyla aktardığıma gelirsek..
Havayolları her üç ayda bir gönderdikleri yolcu istatistiklerinde rakam-rakam artışları verir fakat kaç uçuşun aksadığı hakkında en ufak bir bilgi paylaşmaz.
Bu tabloda karşımıza çıkan rakamlara bakarsak gerçekleşen uçuşların neredeyse yarısı rötara uğramış vaziyette ki, bu dünya geneline vurulduğunda kabul edilir bir rakam değil.
Havayollarının, hava koşulları dışında gerçekleşen rötarlarını açıklaması çok zor..
Şöyle örnekleyebiliriz..
Mesela; İstanbul Havalimanı’nda (hava koşulları dışında) havalimanı trafiğinden kaynaklı rötar yaşanması, havalimanının uygun şartları nedeniyle mümkün değil.
Aynı durum İzmir ve Antalya içinde geçerli.
Fakat daha düne kadar tek pist ve küçük terminaliyle yüzbinlerce yolcunun uçuşunu sağlayan Sabiha Gökçen için bunu söyleyemeyiz.
Şimdi ikinci pistine kavuşan Sabiha Gökçen kısmen havalimanı kaynaklı gecikmeleri kapatacaktır.
Fakat İSG’de bu defada ikinci pistin trafiğe kazandırdığı hız mevcuda bile yetmeyen terminalde aksamalara neden olacaktır.
O nedenle..
2023’de Sabiha Gökçen hariç, diğer tüm meydanlarda gerçekleşen rötarların tek sorumlusu uçtuğumuz havayolları olarak karşımıza çıkıyor.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..