YAZARLAR

VER ELİNDEKİNİ ELLERE..

03.06.2024

“Her defasında tamamının Malezyalılarda olmasına karşı çıktığım İSG’ye, 2023’ün sonunda IC Holding’in yüzde 50 ortak olduğu haberleri medyaya yansıdı.

Böylesine önemli olayda bir kez yayınlanan bu haberin dışında hiç bir gelişme kaydedilmedi.

Hatta, ne İSG’nin Malezyalı işletmecisi Malaysia Airports Holdings Berhad nede IC Holding’den konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Konuyla ilgili resmi olarak kabul edilecek tek gelişme IC Holding’in yüzde 50 ortaklığının ardından CEO’su olmayan Sabiha Gökçen Havalimanı’na havacılık alanında başarılı bir geçmişi olan Serhat Soğukpınar’ın CEO olarak atanması oldu.

Oldu da ne kadar CEO oldu onu da tam olarak bilmiyoruz.

Çünkü..

Bana gelen bilgilere göre bu CEO’luk görevi kağıt üzerinde kalmış durumda ve ortada henüz bir işlevsellik yok.”

Bu okuduklarınız 22 Nisan’da yayınlanan “SABİHA GÖKÇEN ÇATLAMAK ÜZERE” başlıklı yazımdan.

Şimdi..

Dijital haberciliğin hızlı akışı aynı zamanda hızlı unutulurluğu da beraberinde getirdiğinden bandı bi küçük geçtiğimiz haftaya sarıyorum..

31 Mayıs’da Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı işletmecisi Malezya Havalimanları Holdings Berhad (MAHB) ve IC Holding arasındaki stratejik işbirliğinin (başarıyla) sona erdiğini duyurdu.

2023’ün bitmesine 7 gün kala başlayan bu (sessiz-işlevsiz) ortaklık 4 ay sonra bitti.

Malezyalılar (başarıyla) sonladırdıklarını duyurduğu bu ortaklığın ardından, ismini şimdilik gizli tuttukları ve Haziran 2024’ün sonunda göreve başlayacağını duyurdukları yeni CEO’nun yerine, İSG Stratejik Planlama ve Hazine Yönetimi Direktörü Kerem Maybek’in mevcut görevinin yanı sıra vekaleten CEO’luk görevini üstlendiğini duyurdu.

Ve..

CEO açıklamasında da ortaklığın sonlanmasının (başarıyla) gerçekleştiğine vurgu yaptıkları gibi, MAHB’nin Sabiha Gökçen Havalimanı’nı (etkin ve sürdürülebilir) şekilde işletmeyi taahhüt ettiklerinin altını çizdi.

Yani..

Malezyalılar, “Ortaklık girişimini başarıyla savuşturduk, yolumuza etkin ve sürdürülebilir şekilde devam ediyoruz” dediler.

E, haklılar tabi..

İnanılmaz bir hızla büyüyen, her hafta yolcu rekoru kıran, hacmi itibariyle işletme giderleri küçük olan böylesine yüksek kazançlı bir havalimanına neden ortak alsınlar?

Ayrıca MAHB işlettiği hangi havalimanından İSG’den elde ettiği parayı kazanabilir?

2008 yılında kendi ellerimizle tamamını 20 yıllığına verdiğimiz ve son 4 yılına girdikleri böylesine değerli kazanç kapısını neden kapatsınlar?

Sonuç..

Bu raundu da maalesef Malezyalılar kazandı, gelecek raundlarda da rakiplerini nakavt edecekleri kesin.

Söylenecek tek bir söz kaldı geriye, hani bi atasözümüz vardı; “Ver elindekini ellere..” diye başlayan.

İşte durum tam olarak budur.

Hepinize iyi uçuşlar olsun.. 



Yazarın Diğer Yazıları