YAZARLAR
YERLİ VE MİLLİ?
29.03.2021
Şu Sabiha Gökçen’de olanları bir araya getirsek, iki ya da üç ciltlik kitap olacağı kesin, yaz yaz bitmiyor.
2019’da ve 2020’de yapılan son açıklamalara göre, bu sene muhtemel biteceği beklenen ikinci pistin, 2022’ye kalacağını havalimanının “kısmen” patronu olan HEAŞ’ın en yetkili ismi Hüseyin Sağlam’dan bir tv programına yaptığı açıklamayla duyduk.
Gerekçe olarak da pistin kısa bir bölümünün üstünden geçeceği tünelin işi engellediği ve en az bir yıl daha uzatması gösteriliyor.
Bakın çok net söylüyorum bu açıklama aklımızla alay etmekten başka bir şey değil.
Nedenine gelince..
Medarı iftiharımız Avrasya Tüneli kaç yılda bitti?
Temeli 2011’de atıldı, kurdelası 20 Aralık 2016’da kesildi, 5 yılda trafiğe açıldı.
14,6 km uzunluğundaki tünel çevre bağlantıları, girişleri-çıkışları ve İstanbul Boğazı’nın zeminine oturtulması filan derken, dünyanın mega projeleri arasında yer aldı. Bugün bile uluslararası tv’lerin belgesel kanallarında programlarına rastlayabilirsiniz.
Sabiha Gökçen’in ikinci pist inşasını durduran, bir yıl derken iki yıl daha yapılmasını geciktiren tünelin uzunluğu kaç metre?
1,5 km.
Evet, sadece 1,5 km uzunluğundaki bir tünel koskoca Sabiha Gökçen Havalimanı’na acil yapılması gereken 2’nci pisti yıllarca durdurabiliyor.
Ve günümüz teknolojisinde bunu bize değil, dünyanın en geri kalmış ülkesinde bile anlatmaya kalkarsanız, sizi kovalarlar.
Utanmadan bunu gerekçe olarak gösteren arkadaşların Avrasya Tüneli’nden haberi yok mudur?
Ya da, İstanbul Havalimanı gibi devasa bir projenin sadece 4 yılda bittiğinden?
Ki, inşası sırasında hesapta olmayan onlarca sorunla baş edilerek üstesinden gelindiğinden?
Hadi pisti geçelim, metro ne oldu?
İstanbul’un altında her yer metre-metre kazılıp metroya kavuşurken, sanırsın ki Sabiha Gökçen’in çevresi magma tabakasıyla kaplı ve bir türlü ulaşılamıyor.
Aynı programda HEAŞ’ın müdürü, metronun neden bir türlü İSG’ye ulaşamadığını ise, “öyle oluyor-böyle oluyor, şu kavşakta hızlı trenle de buluşacak” filan dedi.
Öyle güzel anlattı ki, anladığım tek şey metronun bu yılda Sabiha Gökçen’e ulaşmayacağı oldu.
Fakat iş HEAŞ’ın yeni kurduğu iş jeti hizmeti verecek olan şirkete gelince yüzü güldü, iftiharla “tamamen yerli ve milli bir marka yarattık” dedi.
Neyle?
Gulfstream G IV’le..
Şimdi adama sormazlar mı sen kendi yerli ve milli topraklarında yıllardır acilen yapılması gerek bir pisti yapamıyorsun, ama kurduğun iş jeti şirketiyle yerli ve milli bir marka yarattık diye nasıl övünüyorsun diye?
Hepinize iyi uçuşlar olsun..