ABD Hava Kuvvetleri’nden stratejik karar

ABD Hava Kuvvetleri’nin B-1B Lancer tipi bombardıman uçaklarını emekliye ayırmaya başladığı açıklandı.

Scramble’da yer alan bilgilere emekliye ayrılan ilk B-1B Lancer uçağının Güney Dakota’da bulunan Ellsworth Hava Kuvvetleri Üssü’nden kalkarak Arizona Tucson’daki Davis-Monthan Üssün’ne uçtuğu belirtildi.

ABD Hava Kuvvetleri hangi uçağın emekliye ayrıldığına ilişkin bilgi vermezken, B-1B filosunda 17 uçağın emekliye ayrılacağı geçtiğimiz yıl açıklanmıştı.

Gelecekte B-1 filosunun yerini alacak B-21 Raider uçaklarına yer açmak ve B-1 filosunun maliyetini azaltmak için ABD Hava Kuvvetleri 17 uçağın emekliye ayrılması kararının alındığını duyurmuştu.

Hava kuvvetleri açıklamasında emekliye ayırma kararının B-1 filosunun caydırıcılığını etkilemeyeceği ve bu birimde çalışanların durumunu etkilemeyeceği vurgulandı.

45 uçaklık B-1B filosunun tam kapasite ile hizmet vereceği belirtilirken, ABD ordusu B-21 Raider uçaklarını hizmete alana kadar hava kuvvetlerinde çok önemli görevler üstelenen B-1B Lancer uçaklarını operasyonel olarak kullanmaya devam edecek.

Henüz net olarak açıklanmasa da emekli olan B-1B Lancer’ların Kaliforniya’daki Edward Hava Üssü ve Oklahoma’daki Tinker Hava Üssü’ne gönderilmesi planlanıyor.

AirTürkHaber