İSG’de gece yarısı çok özel çalışma
Türkiye’nin en yoğun ikinci meydanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı’nda hizmet veren tek pist büyük bir koordinasyon içinde haftada 3 gece tamir ve yenileme çalışmasına giriyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı aylık yaklaşık olarak 3 milyon, yıllık ise 36 milyon yolcu kapasitesine sahip durumda.
Bu kadar işlek bir havalimanı uzun süre tek pist olarak çalıştığı için pist kaplamaları ciddi hasarlar gördü ve 3 yıl önce pistte bir yenileme ihtiyacı doğdu.
Bu yenileme işlemi, pist asfalt olarak da yapılsa beton olarak da yapılsa havalimanının en az 1 ay kapatılması gerektiği uzun çalışmalar sonucunda öngörüldü. Bu da havalimanı otoritesi ve havayolu şirketleri için büyük ekonomik sorunlar yaratırken, şehir turizmini de ağır bir şekilde darbe alacağı sorunu ortaya çıktı.
Uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucunda çözüm ortakları YBT İnşaat, HEAŞ ve Concretum bu sıkıntılara bir çözüm oluşturdu. Hızlı priz alan beton teknolojisi ile dar vakitte uçuş trafiğini aksatmadan zarar gören pist kaplamaları yenileyebilecek bir proje geliştirdi.
Bu proje mühendislik, yenilikçi düşünce ve iyi iletişim ile bu tür önemli sorunların aşılabileceğini gösterdi.
Geçen yılki proje kapsamında 8600 m2 kaplama yenilenirken ve bu yıl yaklaşık olarak 7200 m2 kaplamanın yenilenmesi planlanırken tüm bunlar bir gece vardiyasında ortalama olarak 100 m2 kaplama yenileme ile gerçekleştirilecek.
Şu an Sabiha Gökçen Havalimanı’nda çalışmalar haftanın 3 gecesi 4,5 saatlik vardiyalar ile sürdürülürken, bu çalışma planı ile Eylül ayının sonunda projenin bitirilmesi planlanıyor.
YBT İnşaat, Concretum ve HEAŞ koordinasyonunda yapılıyor
Pist onarım projesi İsviçre merkezli Concretum firmasının uzun yıllar üzerinde çalışarak bulduğu “hızlı priz alan beton” karışımı, YBT İnşaat’ın operasyon sorumluluğunu HEAŞ’la koordinasyon içinde üstlenmesi ile gerçekleştiriliyor.
YBT İnşaat için her zaman en öncelikli olan çalışanların iş sağlığı ve güvenliği olurken, İSG uzmanları ile yürütülen bu politika sayesinde 2 yıldır sürdürülen bu projede herhangi bir iş kazası yaşamadan ilerleniyor.
Düzenli ve koordine çalışma tarzı sayesinde de uçuş trafiğini hiçbir aksama yaşamadan bu güne kadar zamanında açıldı.
YBT İnşaat’ın kamp alanında bulunan beton santralleri 160 m3/saat kapasiteye sahip ve inşaat işleri için gerekli olan beton bu santrallerden üretiliyor.
Küçük metrajlar için de çok kullanışlı olan bir başka çözüm bulunurken, bunlar da kuru karışım transmikserleri.
Santrallerde üretilen pist merkez hattında kullanılan betonun çimentosunu ve katkı maddeleri çözüm ortağımız olan Concretum’dan temin ediliyor. Agregaların kaynağı ise yerel taş ocaklarından tedarik ediliyor.
YBT İnşaat tarafından üretilen ve uygulaması yapılan beton priz aldıktan bir saat sonra 19MPa basın dayanımı, 2 saat sonra ise 25 MPa basınç dayanımı kazanıyor.
Beton santrallerinin yanında bulunan kamp alanındaki laboratuvarda yapılan testlerden alınan sonuçların ardından, pist rahat bir şekilde uçuş trafiğine açılıyor.
Bu işlem şuanda haftanın 3 gecesi başarılı şekilde YBT İnşaat’ın mühendisleri, işçileri, iş makinası operatörüler ve HEAŞ’ın koordinasyonu içerisinde büyük bir titizlik ve profesyonellikle sorunsuz şekilde gerçekleştiriliyor.
İSG’de yapılan bu önemli organizasyona dünyanın pek çok noktasından sektörün profesyonelleri büyük ilgi gösteririken, başarılı çalışma karşısında ise şaşkınlıklarını gizleyemedi.
Türkiye’de gerçekleştirilen bu önemli organizasyon AirTürkHaber tarafından gece boyunca böyle takip edildi:
YBT İnşaat’ın Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bulunan beton santrali..
Ege Buğra Özen/AirTürkHaber