Kuzey Kore’den ABD’ye bir mesaj daha

Son dönemde füze demeleri ile dikkatleri yine üzerine toplayan Kuzey Kore, iki yeni füze denemesi yaptı.

Japonya ve Güney Kore’den yapılan açıklamada Kuzey Kore’nin fırlattığı iki füzenin Kuzey Kore’nin doğu kıyılarında denize düştüğü belirtildi.

Bu gelişme, Kuzey Kore’nin tıkanan nükleer görüşmelerde Washington üzerindeki baskıyı arttırmak için silah denemelerine yeniden başlıyor olabileceği şeklinde yorumlandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı durumu takip ettiğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada “Kuzey Kore’nin füze fırlattığı bilgisine sahibiz. Durumu izlemeye ve müttefiklerimiz Japonya ve Güney Kore’yle yakın istişareye devam ediyoruz” denildi.

Kuzey Koreli yetkililer sık sık Washington ve Pyongyang arasında devam eden nükleer müzakerelerin yavaş ilerleyişinden şikayet ediyor.

Kuzey Kore, Trump yönetiminin ekonomisini çökmenin eşiğine getiren yaptırımları hafifletmesini ve baskıyı azaltmasını istiyor.

Uzmanlar Kuzey Kore’nin görüşmeleri hızlandırmak için gelecek haftalarda silah denemelerini arttırabileceği yorumunu yapıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un, nükleer müzakereleri kurtarabilmek için Washington’a karşılıklı uzlaşılabilir koşullar sunması teklifi için tanıdığı süre bu yıl sonunda sona eriyor.