NASA Mars ufkunu yayınladı
NASA’nın Odyssey yörünge aracı, Mars ufkunun çarpıcı görüntüsünü yayımladı.
Söz konusu görüntü, koordine edilmesi aylar süren bir çalışma sonucunda yakalandı. Üstelik bilim insanları bunların, Mars ve Dünya’yı karşılaştırmaya olanak sağlayacağını söylüyor.
2001’de fırlatılan ve Kızıl Gezegen’in yörüngesine yerleşen Odyssey, görüntüyü yaklaşık 400 kilometre yükseklikten kaydetti.
Bu mesafe 1990’lardan beri Dünya’nın yörüngesinde dönen Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) yeryüzüne uzaklığıyla aynı.
ABD’deki Arizona Eyalet Üniversitesi’nden gökbilimci Jonathon Hill, “Mars’ın yörüngesinde astronotlar olsaydı manzaraları bu olacaktı” dedi.
Gökbilimci, “Daha önce Mars’taki hiçbir uzay aracı bu tür bir manzarayı kaydetmemişti” diye ekledi.
Görüntü, Odyssey’nin Termal Emisyon Görüntüleme Sistemi (THEMIS) sayesinde kaydedildi.
Bilim insanları uzay aracının gövdesine sabitlenmiş bu cihazın, söz konusu manzarayı kaydedecek konuma gelmesi için beklemek zorunda kaldı.
THEMIS aslında Mars yüzeyinin haritasını çıkarmak için kullanılıyor.
Dünya’daki bilim insanları, Mars ufkunu görme amacıyla Odyssey yörünge aracının gövdesinin tamamını 90 derece eğmek ve THEMIS cihazını ufku işaret edecek konuma getirmek için çeşitli komutlar gönderdi.
Ekip ayrıca, uzay aracını günlerce bu konumda tutmak zorunda kaldı. Zira THEMIS cihazı, bu panaromayı oluşturmak için toplamda 10 fotoğraf çekti.
Bu fotoğraflardan her biri, Mars ufkunun farklı bölümlerine odaklanıyor.
Görüntüyü kaydetmek için en elverişli konumda uzay aracının anteninin Dünya’dan uzağa bakması gerekti.
Bu da uzay aracının Dünya’yla iletişiminin kesilmesine neden oldu. Bilim insanları araçla saatlerce temas kuramadı.
THEMIS aynı zamanda bir termal kamera olduğu için nesnelerin sıcaklığını ortaya çıkarabilir. Bu da Kızıl Gezegen’deki bulutların incelenmesini sağlayabilir.
Mars’ta, tıpkı Dünya’da olduğu gibi, su buzundan oluşan bulutlar mevcut. Ancak aynı zamanda atmosferik koşullar uygun olduğunda ortaya çıkan ve karbondioksit buzundan oluşan bulutlar da var. Bunları incelemek Mars atmosferinin nasıl işlediğini anlama fırsatı sunabilir.
Bu bilgiler, gelecekte Mars’a gitmesi ve burada kendi kendini sürdüren bir üs kurması planlanan astronotlar için elzem olacak.