THY Avustralya’da geri sayımda

Avustralya ile yapılan yeni bir anlaşma ile Türk Hava Yolları’na Avustralya’ya ekstra uçuş hakkı tanındı.

Ulaştırma Bakanı Catherine King, Türkiye’ye uçuşların beş kat artırılmasına sessizce imza attı.

Federal hükümet, Türk Hava Yolları’na derhal geçerli olmak üzere Avustralya’ya haftada 21 uçuş yapma hakkı verdi. Özellikle bu haber Avustralya’da yaşayan Türk toplumu tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türk Hava Yolları yakında, Orta Doğu veya Singapur’da duraklama olanağı sağlayacak şekilde genişletilen yeni hakları kapsamında Avustralya’ya her hafta 35’e kadar sefer gerçekleştirebilecek.

Avustralya Tur Operatörleri Konseyi Genel Müdürü Brett Jardine, Türk Hava Yolları’nın ek uçuşlarının Avrupa’ya ulaşmaya çalışan Avustralyalı turistler için “mükemmel bir haber” olduğunu söyledi. (Financial Review)

Yeni iznin, Avrupa’ya uçuşların maliyeti üzerinde olumlu etkisi oluşturması bekleniyor.

AVUSTRALYA HAKLARI GÜNCELLEDİ

Avustralya, bu ay hava hakları anlaşmalarını güncelleyerek Kanada, Şili, Hong Kong, Fransa, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları ve Vietnam için yeni anlaşmaların yanı sıra Türkiye’nin ana taşıyıcısına beşinci özgürlük haklarını verdi.

Federal Hükümet, bu yılın başlarında Qatar Airways’in Avustralya’ya uçuşlarını ikiye katlamasını reddetme kararına itiraz dolasıyla ikili bir hava hakları skandalına karışmıştı.

Havacılık, ticaret ve turizm endüstrisinden birçok kesim ise Qatar’ın bu isteğine olumlu bakmaktaydı.

SİPARİŞLER VERİLDİ

Türk Hava Yolları, A350’leri Avustralya’nın doğu kıyısından doğrudan İstanbul’a uçurmayı planlıyor.

Türkiye’nin Avustralya ile olan hava hakları, 13 Aralık’ta Türk Hava Yolları’nın Güney Asya, Güney Doğu Asya veya Orta Doğu olmak üzere iki ara noktadan uçabilmesini şart koşacak şekilde değiştirildi.

Havayoluna ayrıca, Singapur’a veya diğer kentlere seyahat etmek isteyen yolculara bilet satmasına olanak tanıyan beşinci trafik özgürlüğü hakları da verildi. Financial Review, tipik olarak havayollarının yalnızca kendi merkezlerine (Türk Hava Yolları için İstanbul olan) uçuş satmasına izin verilmekte.

Bu son durumun potansiyel olarak rotalardaki rekabeti artırması ve Avrupa’ya uçak bilet fiyatlarını düşürmesi bekleniyor.

Avustralya ayrıca, Kanada, Hong Kong, Hindistan, Japonya ve Filipinler dahil olmak üzere diğer ülkelere de yolcu hizmetleri için beşinci özgürlük haklarını verdi.

UÇUŞLAR MART AYINDA

Yeni düzenlemeye göre Türk Hava Yolları’nın Avustralya’ya 7 yerine 21 uçuşla hizmet vermesine izin verilecek.

Bu kontenjan 2024’ün ikinci yarısında 28’e, 2025’te ise 35’e çıkacak. Uçuşların Mart ayında başlaması planlanıyor.

THY’nın başlangıçta haftada 14 uçuş talep ettiği ve öylece Sydney ve Melbourne’a günlük uçuş gerçekleştirebileceği yazıldı.

AVUSTRALYA’DAN DİREK İSTANBUL

Türk Hava Yolları geçen yılın kasım ayında Avustralya’ya uçma niyetini belirtmiş ancak bu yılın başına kadar ikili hava hakları için resmi olarak başvuruda bulunmamıştı.

Milli havayolu, geçen hafta 15’i A350 olmak üzere 220’den fazla Airbus uçağı siparişi verdi.

Haziran ayında Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Financial Review’a havayolunun, Qantas’ın Londra’ya kesintisiz sefer başlatma planlarına rakip olacak bir hareketle bu uçakları İstanbul’a aktarmasız uçurmayı düşüneceğini söyledi.

SENATOYA TAŞINDI

Qatar Airways’in reddedilmesi kararı, Senato soruşturmasına ve Qantas’ın hükümet üzerinde aşırı nüfuz sahibi olduğuna dair iddialara yol açtı.

Qantas, Türk Hava Yolları’nın Avustralya’ya uçma başvurusuna itiraz etmediği anlaşıldı.

Hükümet aynı zamanda Vietnam’a uçuş sayısını derhal geçerli olmak üzere 42’den 56’ya çıkarmayı da kabul etti; bu rakam 2024’e kadar 70’e, 2025’in sonuna kadar ise 84’e çıkacak.

Türkiye ve Vietnam anlaşmaları, henüz açılmamış olan Batı Sydney Uluslararası Havalimanı’nın yanı sıra Melbourne, Sydney, Brisbane ve Perth gibi daha kısıtlı ana havalimanlarını da içeriyor.

NEDEN BU KADAR HAK VERİLDİ SORUSU

UNSW havacılık okulunda akademisyen olan Qantas ve Qatar Airways’de çalışan avukat Seena Sarram Financial Review’deki haberde şunları kaydetti:

“Uygulamanın Qatar Airways’den ne kadar farklı olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmadan Türk Hava Yolları’na bu kadar büyük miktarda hava hakkı verme kararı kamuoyuna saygı eksikliğini gösterdi.

Bu son derece politik ve bunun politik bir mesele olduğu açık. Yine de biz uçan halk olarak siyaseti işin içinden çıkarmak için elimizden gelenin en iyisini yapmalı ve mantıklı sorular sormalı ve politikanın neden tutarlı bir şekilde uygulanmadığını sormalıyız. Qantas’ın Türkiye’nin başvurusuna itiraz etmemesi de muhtemelen etken oldu.” (Dünya.au)

Etiketler: ,