Uçakta hastalık kapma riski ne?
ABD’de çoğunlukla hacdan dönen yolcuları taşıyan 3 yolcu uçağında birçok kişinin rahatsızlanması sonrası güvenlik önlemleri artırıldı.
Bazı yolcuların ateş, öksürük ve mide bulantısından şikayet etmesi üzerine terminale yanaştırılmayan uçağın bazı yolcuları sağlık ekiplerinin gözetiminde tahliye edilmişti.
Peki kalabalık insan grubuyla saatlerce havasız ortamda yolculuk yapmak hasta olma riskini artırıyor mu?
ABD’nin Emory Üniversitesi’nde enfeksiyon hastalıkları uzmanı Vicki Stover Hertzberg’e uçak gibi toplu taşımalarda enfeksiyon riskinin neden yüksek olduğunu ve bundan kaçınmak için ne türlü tedbirler alınması gerektiğini soruldu.
Cam kenarında oturmak grip riskini azaltıyor
Euronews’in haberine göre, Emory Üniversitesi’nden Hertzberg’in yer aldığı bir grup araştırmacının yaptığı çalışmada uçak yolculuğu sırasında yolcunun oturduğu koltuğa göre hastalık kapma riski ölçüldü.
Yapılan simülasyon ile hastalığın bulaşma şekilleri haritalandı. Hertzberg, çalışma sonucuna göre cam kenarında oturan yolcuların virüs yoluyla bulaşan hastalıkları kapma riskinin diğer yolculara göre daha az olduğu belirtiyor:
“Yolculuk sırasında kapılan mikropların solunan havadan değil, yakınımızda oturan hasta bir yolcudan ya da koltuk ve çevresindeki yüzeylerden geliyor.”
Daha önce yapılan benzer bir çalışmada da öksüren bir yolcunun iki koltuk yanında, önünde veya arkasında oturan birinin hasta olma riskinin yaklaşık yüzde 8 olduğu tespit edilmişti.
Mikropların en yoğun olduğu yerler
Hertzberg koltuk kolları, yemek sehpaları, tuvalet muslukları, kapı kolları ve benzer ortak kullanılan yerlerden alınan örneklerde yapılan incelemelerde tehlikeli mikroplara rastlanıldığını dile getirdi.
“Mikropların bu yüzeylerde saatlerce canlı kaldığını, bir gün sonra bile hayatta olan virüsler bulunduğunu biliyoruz” diyen ABD’li profesör: “Buralara dokunup sonra elimizi yüzümüze sürdüğümüzde hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz, o yüzden sıkça ellerin yıkanması gerekiyor” uyarısında bulundu.