ABD’den Hindistan füzesi için yorum
Hindistan’ın Pakistan’a düşen bir füzeyi yanlışlıkla ateşlediğini açıklamasından günler sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı “olayın kazadan başka bir şey” olduğuna dair “hiçbir belirti” bulunmadığını belirtti.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, pazartesi yaptığı açıklamada, “Sizin de Hint ortaklarımızdan duyduğunuz gibi bu olayın kazadan başka bir şey olduğuna dair elimizde hiçbir belirti yok” dedi.
Price şöyle ekledi:
Herhangi bir gelişme için sizi elbette Hindistan Savunma Bakanlığı’na yönlendiriyoruz. 9 Mart’ta tam olarak ne yaşandığını açıklayan bir bildiri yayımladılar. Bunun ötesinde yorumumuz yok.
Pakistan’ın olaydan iki gün sonra yaptığı açıklamada, hadisenin gerçekleştiği 9 Mart’ta Hindistan hava sahasından ateşlenen süpersonik bir füzenin Pakistan hava sahasını ihlal ettiği belirtilmişti.
Hindistan daha sonra 12 Mart’ta yanıt vererek kazanın “üzücü” olduğunu ve rutin bakım esnasında meydana gelen teknik bir arızadan kaynaklandığını açıklamıştı.
Hindistan’ın açıklamasında, “kaza sebebiyle can kaybı yaşanmamasının teselli verdiği” ifade edilmişti.
Pakistan, komşusuna “Bu tarz bir ihmalin hoş olmayacak sonuçlarına dikkat etmesi” uyarısını yapmıştı.
Süpersonik füzenin geçen hafta yanlışlıkla ateşlenmesine ilişkin kaygılar üzerine Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh, salı günü yaptığı açıklamada ülkenin füze sistemlerinin “çok emniyetli ve güvenli” olduğunu söylemişti.
Singh ayrıca, ateşlemenin sebebini belirlemek üzere kazaya dair resmi soruşturma başlatıldığını da teyit etti.
Hindistan Savunma Bakanı, herhangi bir kusur varsa bunun derhal giderileceğini de söyledi.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ise Hindistan’ın salı günkü açıklamasını “eksik” olduğunu belirterek reddetti.
Pakistan Dışişleri Bakanlığı, ateşlemenin Pencap eyaletindeki bir yerleşim bölgesindeki bazı sivil mülklere zarar verdiğini ifade ederek, füzenin can kaybına da yol açabileceğini ve “Pakistan hava sahasındaki birçok uluslararası ve iç hatlar seferini tehlikeye attığını” belirtti.
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Hadisenin vahim doğası, nükleerleşmiş bir ortamda füzelerin kazara veya yetkisiz fırlatılmasına karşı güvenlik protokolleriyle ve teknik önlemlerle ilgili birçok temel soruyu gündeme getiriyor” dendi.
Pakistan söz konusu meseleyi BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e de ileterek, BM Genel Kurulu dahil uluslararası toplumun durumu ele almasını talep etti.