YAZARLAR
THY’DE KOLTUK DERDİ
14.10.2024
Araya öncelikler girdi sıra şimdi geldi..
Geçtiğimiz İstanbul Airshow’da THY yeniden yenileyeceği Business Class koltuklarını sergiledi.
Buna gelicez ama önce “eski yeni” koltuklara dönelim.
Tekli sırada camdan dışarısını görmenizi engelleyen, yan yana oturmak için özel bilet alanların arasını kapatan, koyu renk seçimiyle aydınlık kabini karartan, klostrofobik ortam yaratan o eski yeni koltuklar..
Kendi deneyimlerimden yola çıkarak ağır eleştirdiğim THY’nin en pahalı koltuklarına yolculardan da gelen şikayetlerin ciddi artışı karşısında dayanamayan yönetim, bu koltukları yenileme kararı almıştı.
Baya bir süre geçti üstünden. Ses seda çıkmıyordu. Sonunda İstanbul Airshow’da gördük yeni koltukları.
Fakat şunu ıskalamadan devam etmeyeceğim; Airshow’da sergilenen koltukların fotoğrafı herkesler tarafından çekilirken, bir karede ben basayım diye niyetlendiğim sırada yanıma ışınlanan görevli “beyefendi henüz prototip aşamasında o yüzden fotoğraf çekmiyoruz” diyerek nazikçe uyardı.
Bir airshow’da standa konulan ürünün fotoğrafının çekilmesinin yasak olduğunu söyledi.
Oysa biraz önce bakan içinde bize poz vermiş, dünya kadar objektif, kamera çekmiş, ortalık sakinlemişken rahatça fotoğraf çekiyorum.
Şaşırdım..
Şöyle gözümle aynı koltukların sağdan, soldan, yukarıdan, aşağıdan, içinden oturmuş poz veren insanları gösterdim, gördü ama yine de kaşlarını kaldırarak “çekmesiniz iyi olur” dedi, çektim tabi..
O fotoğraf bu fotoğraf:
Devam edelim..
Hazır bulmuşken yeni koltukları enine boyuna inceledim.
Sonda söyleyeceğimi şimdi söyleyeyim; Buda olmamış.
Neresini beğenmedin derseniz..
İşimiz icabı benzerlerini deneyimlediğimizden olmayan taraflarını sıralayayım.
Özel suit konseptinde çalışılmış ama alan fena halde daralmış. Öylesine daralmış ki, benzerlerine benzemiyor bile.
Dar alanda ekran koltuğa çok yakın kalmış, eliniz-kolunuz kabin içinde sağa sola her yere çarpıyor. Önünüzdeki alan sizi ferahlatacağına üstünüze geliyor.
Hele bir giriş kapısı var ki evlere şenlik..
Fazla kilolu biri değilim, hatta fitte sayılırım ama ben bile ancak yanlamasına girebildim.
Şimdi aşağıdaki şu fotoğrafa bi bakın..
İstanbul Airshow’un açılışını yapan Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na başta THY Genel Müdürü Bila Ekşi olmak üzere diğer görevliler yeni koltukları tanıtıyor.
Bakan Uraloğlu son derece fit bir yapıya sahip olduğundan kapıdan rahat geçti fakat yanındakilerin vücut yapısına bakarsanız (aşırı değil ortalama olmalarına rağmen) yanlamasına girebilmeleri için baya bir vücut çalımı atmaları gerekir.
Yada THY Genel Müdürü Bila Ekşi diyelim..
Nasıl girecek o kapıdan içeri?..
Birde şu fotoğrafa bakalım..
Bakan Uraloğlu, ince yapısına rağmen kabini doldurmuş durumda.
Bilal Ekşi’den örnek verdiğim için kendisi yanlış anlamasın ama yolculara bu koltuğu sunacak kişi olduğundan örnekliyorum; Bir de Ekşi’nin bu koltuğa oturduğunu düşünün o zaman daha net anlaşılacak demek istediğim.
Hiç kusura bakmayın Bilal Ekşi ama kesinlikle olmamış. En azından siz bu nedenlerle karşı çıkın ve yapanlara şunu sorun; “Kim girecek bu kapıdan ve nasıl oturacak bu kabinde” diye.
Mevcut B777 ve A330’lardaki eski business koltukların ferahlığından eser kalmamış.
Bakın iddia ediyorum business bilet satılan yolcuya bu koltuklarda uçacaksınız diye bir simülasyon uygulayın, o an almaktan vaz geçer.
Kim böyle dar bir alana dünya kadar para ödeyip (business da en pahalı uçan havayolusunuz) saatlerce uçmak ister?
Benim uzunca bir süredir THY’de gördüğüm tam olarak özensizliğin hüküm sürmeye başladığıdır.
Yukarıda verdiğim örnekler, yolcuların zamanında kalkan uçakta olmayı büyük şans olarak değerlendirilmesi, şahane uçan Anadolujet’in AJET yapılmasıyla altüst olması, siz yöneticilere ne anlatıyor bilmem ama bize anlattığının en kısa ifadesi özensizliktir.
Umarım THY en kısa zamanda eski ayarlarına geri döner.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..





