YAZARLAR
2021’DE NE Mİ OLACAK?
21.12.2020
Geçtiğimiz hafta oldu, ya da haberi dünyaya geçtiğimiz hafta servis edildi.
Dünya genelinde birinci derecede stratejik uçak olarak kabul gören U2, bu kez çok farklı bir görev için uçtu.
Günümüzde uyduların bile yerine getiremediği istihbarat uçuşları gerçekleştiren U2’nun kokpitindeki ikinci pilot yapay zekaydı.
Lockheed Martin üretimi bu eşsiz uçak aslında tek kişilik bir kokpite sahip ve şimdiye kadar da hep tek pilotla uçtuğu bilinir.
Bu kez uçakta ikinci pilot olarak yapay zekaya yer açılmasının nedeni, insan pilotun uçaktan çıkarılmasının son adımından başka bir şey değil.
Bu nam-ı değer Dragon Lady, uzun kanatları ve stratosfer sınırında uçma becerisiyle saatlerce gökyüzünde kalarak, teknik özellikleri halen tam olarak bilinmeyen fakat eşsiz olarak tanımlanan değişik tiplerdeki kameraları ve ses algı sistemleriyle dünyayı dinleyen kulak olarak görev yapıyor.
Tek sorun pilotunun insan olmasından kaynaklı ihtiyaçları nedeniyle yere inmek zorunda olması. Yemeden, içmeden, uyku uyumadan ayakta kalabileceğiniz süre belli.
Birde bu süre içerisinde zihninizin en üst seviyede açık olması da cabası olunca, bu önemli görevi insan pilottan almanın günü gelmiş görünüyor.
2.5 saat süren bu uçuşta pilotun üstlendiği görevin sadece radar sensörlerinden ve taktiksel navigasyondan sorumlu olduğu açıklanırken, yapay zekaya verilen görevlerin ne olduğu yine sır olarak kaldı.
ABD’li yetkililer U2 kokpitindeki yapay zekanın beklenen görevleri başarıyla yerine getirdiğini söylemekle yetindi.
Şimdi, dünyanın bildiği bir gerçek var.
Bu U2 uçağı havacılık dünyasının en karmaşık teknik sistemlerine sahip olan uçak olduğuna göre ve bu karmaşanın içinden yapay zekanın başarıyla çıkmış olması size neyi ifade eder bilmiyorum ama bana ne anlattığı çok açık.
Değişik zamanlar yolcu uçağı üreticilerinin kokpitten pilotu çıkarmaya hazır olduklarını buradan aktardım.
Hatta sıklıkla verdiğim örnek, 2000 yılında Boeing’in ilk ve son kez düzenlediği medya turunda o dönemin Boeing Başkanı Philip Condit, kokpitten pilotu çıkarmaya hazır olduklarını fakat insan psikolojisinin buna hazır olmadığı için hedeflerinin 2050 yılı olduğunu açıklamıştı.
Yani, 2050 yılında kokpitten insan pilotun çıkarılacağını resmi ağızdan bizzat duyanlardanım.
O yüzden bana U2’da denenen yapay zeka başka bir şey anlatıyor.
Böylesi stratejik ve son derece karmaşık sistemlere sahip bir uçağı Amerika yapay zekaya teslim ediyorsa, 2050 için düşünülen yolculu uçuşlarda ki yapay zekanın çok daha geriye çekildiği kesindir.
Buna hayır diyecek bir işletmenin var olduğunu da hiç zannetmiyorum.
Yemeyecek, içmeyecek, uyumayacak, para-pul istemeyecek, hak-hukuk aramayacak, dinlenmeyecek, tatil yapmayacak, yoruldum-psikolojim bozuk demeyecek, tüketmediği için tuvalete bile gitmeyecek, sosyalleşme diye bir şey kitabında olmayacak, bunun için zaman harcamayacak, hastalanmayacak, virüs-mirüs dinlemeyecek, bütün varlığı sadece iş odaklı çalışma üzerine kurulu olacak.
Bir patron daha başka ne ister?
Bence artık hiç direnmeyin ve uzun vade planlarınızı yeniden gözden geçirin derim.
2020 insanı nasıl eve kapattıysa, o kapanmanın ayak sesi de yeni dünya düzeninin ta kendisidir.
Astronomiye göre 2021 yılına 21 Aralık Pazartesi günü girmiş oluyoruz.
2021 daha mı iyi, yoksa kötü mü olur onu bilmem ama gelişmelere göre kesin olan şu; Bilişim dünyasının insanı hızla kenara iteceği dönemin başlangıç yılı olacak.
Ortalıkta virüs filan olmazsa, şimdi özlenen sosyalleşmeye de bolca vakit ayıracak çok fazla iş kolundan insan da kafeleri dolduracak.
Yeni, hızlı ve güçlü değişimlere hazır mıyız?
Hepinize iyi uçuşlar olsun..