YAZARLAR
UMARIM DEVAMI GELMEZ
21.10.2024
Türk Hava Yolları 9 Ekim’de 2024 Ocak-Eylül ve Eylül ayı trafik verilerini açıklamıştı.
Sonuçlar baya bi şaşırtıcı çıktı.
Şöyle ki..
THY ile ortalama aynı ligde oynayan doğudaki ve batıdaki rakipleri aynı dönemde oldukça iyi sonuçlar açıklarken, içeride ise Pegasus ve SunExpress’in verimliliği artarken, Türk Hava Yolları geçen yıl aynı döneme oranla %3,4 yolcu kaybı yaşadı.
Dünyanın en çok noktasına uçan, CNN International’ın en pahalı programlarının devamlı sponsoru olan yaklaşık 400 uçaklık filoya sahip THY neden kan kaybetti?
Havayollarında yaşanan arz-talep doğrultusunda %3,4’lük artışın bile başarı kabul edilmediği böyle bir dönemde, %3,4’lük kayıp nasıl yaşanıyor?
Airbus serisi yepyeni 20 adet uçağın üretici Pratt & Whitney kaynaklı motor sorunları nedeniyle yerde yatıyor olması, Boeing’deki grev ve benzeri sorunlar nedeniyle B787-9 uçaklarının teslimatındaki sıkıntılar, bu nedenlerle nereden bulursan bul kiralanan uçaklar, THY’nin elindeki eskiyen uçaklarla birleşince ortaya çıkan düşük model uçak sayısındaki artış sebeplerden biri olabilir mi?
Yada..
Yine (diyelim ki) bu sorunların tetiklediği yetersizliklerin de etken olduğu zamanında kalkıştan baya bi uzaklaşması mı?
Veya..
Geçen hafta değindiğim özellikle Business Class sınıfında hiçde keyifli olmayan koltuk tercihi mi?
Yoksa..
Yine geçen hafta ayrıntılarıyla aktardığım ve sonucun kısaca (özensizlik) olarak tanımlanabileceği anlayışın zirve yapması mı?
Bilirsiniz, havayolunda düşüşe etken sonuç tek başına gelmez.
Yolcu kaybında ana nedenin yanı sıra çok sayıda yan unsur bu sonucun tamamlayıcısıdır.
Mesela..
THY’nin içerideki en büyük rakibi Pegasus Havayolları.
Her ne kadar düşük maliyetli havayolu olsa da, THY’de buna Anadolujet-AJET ile karşılık veriyormuş gibi yapsada (ki bu gidişle başarılı olma şansı yok gibi) perde arkasındaki gerçeği ise Pegasus’un THY’ye tam bir rakip olduğudur.
Şunu unutmayın; Havayolunun daha az kullanıldığı yakın geçmişte insanlar uçağın modeli, eskisi-yenisi, kabin hizmetleri, fiyat aralığı, zamanında kalkışı gibi unsurların pek farkında değildi. O nedenle olumsuz olan çok şey anlaşılmıyordu.
Şimdi şartlar değişti. Yolcuların her şeyin farkında. Hatta sizin fark etmediklerinizin bile farkında.
O nedenle dünya havayolları günümüzde uçak modellerinin üstünden reklam yapıyor.
Pegasus’un yeni reklam vurgusu ne?
“Pegasus’a gelirsin en yeni uçaklarla gidersin”
Kime söylüyor bunu?
Ağrı’ya, Ardahan’a da, Londra’ya, Dubai’ye uçan yolcusuna da.
Peki, aynı reklam kampanyasını THY yapabilir mi?
“THY’ye gelirsin, en iyi Business Class’da uçarsın” yada “THY’ye gelirsin en yeni uçaklarla gidersin” diyebilir mi?
Ha, diyeceksiniz ki “THY’nin filosu yaklaşık 400 uçak, Pegasus’un ise 105 uçak. Aradaki fark buna etken olacak.”
Yanılıyorsunuz..
Havacılık yönetiminin olmazsa olmazı “öngörü” dür. Filonuz kaç uçaklık olursa olsun onu yeni-diri tutmak yöneticilerin işidir. Üstelik yapay zekanın, algoritmaların havada uçuştuğu şu dönemde, doğu da-batı da rakiplerin bunu kolaylıkla yapabilirken sen yapamıyorsan, bi sıkıntı var demektir.
Yapay zeka demişken..
Dünya havayolları yapay zeka ile fena halde içli dışlı olurken, Türkiye’de Pegasus yapay zekayı kabinde anonsa kadar getirirken, THY’de yapay zekanın herhangi bir alanda yer aldığını duyanınız var mı?
Günümüzde havayolu işletmesinde öyle yüzde 3,4 kayıp var demek kolay değildir.
Umarım devamı gelmez.
Hepinize iyi uçuşlar olsun..